4-Ders Arduino RGB LED Nedir? Arduino İle Kontrolü Nasıl Yapılır?

Giriş:

RGB LED’ler, kırmızı (Red), yeşil (Green) ve mavi (Blue) olmak üzere üç renkli LED’lerdir. Bu üç renk, farklı yoğunluklarda karıştırılarak birçok farklı renk elde edilebilir. Arduino ile RGB LED’lerin kontrolü oldukça yaygın ve eğlenceli bir projedir. Bu dersimizde, RGB LED’lerin ne olduğunu ve Arduino ile nasıl kontrol edileceğini öğreneceğiz.

Gereksinimler:

  • 1 x Arduino Kartı
  • 1 x RGB LED
  • 3 x 220 Ohm Direnç
  • Jumper Kablo seti
  • Breadboard

RGB LED Nedir?

RGB LED, Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) LED’lerin tek bir paket içinde bir araya getirilmiş halidir. Bu LED’ler, farklı renklerin yoğunluğunu kontrol ederek birçok farklı renk elde etmemizi sağlar. RGB LED, dört ayrı pini vardır: biri anot (+) diğer üçü ise katot (-) bağlantıları için ayrılmıştır.

RGB LED Bağlantısı:

RGB LED’i bağlamak için her rengin (kırmızı, yeşil, mavi) anot pini, bir direnç ile Arduino’nun dijital pinlerine bağlanır. RGB LED’in katot pinleri ise Arduino’nun GND (Toprak) pinlerine bağlanır.

  • RGB LED’in kırmızı pini: Arduino’nun D9 pinine bağlanır.
  • RGB LED’in yeşil pini: Arduino’nun D10 pinine bağlanır.
  • RGB LED’in mavi pini: Arduino’nun D11 pinine bağlanır.
  • RGB LED’in her üç katot pini: Arduino’nun GND pinlerine bağlanır.

Devre Şeması

Arduino Kodu :

Panoya Koplaya.

Arduino ile RGB LED Kontrolü:

Yukarıdaki kod, RGB LED’i kırmızı, yeşil ve mavi renklere sırayla ayarlayacak bir döngü içerir. setColor() fonksiyonu, RGB LED’in her bir rengini belirtilen yoğunlukta ayarlamak için kullanılır. Örneğin, setColor(255, 0, 0) RGB LED’i kırmızıya ayarlar.

Bu temel dersle, RGB LED’lerin ne olduğunu ve Arduino ile nasıl kontrol edilebileceğini öğrendiniz. Şimdi kendi RGB LED projelerinizi oluşturmak için hazırsınız!

Özet:

Bu dersde, RGB LED’lerin ne olduğunu ve Arduino ile nasıl kontrol edilebileceğini öğrendik. RGB LED’lerin farklı renkleri kontrol etmek için üç farklı pin kullanılarak basit bir devre oluşturduk ve Arduino kodu ile LED’in rengini değiştirdik. Daha karmaşık projelerde bu temel bilgileri kullanarak çeşitli renk efektleri oluşturabilirsiniz.

Hakkımızda

2019’dan bu yana eğitim alanında robotik kodlama müfredatlarında çeşitlilik sunarak, ihtiyaçlarınıza yönelik en etkili öğrenme deneyimlerini sağlıyoruz. Eğer robotik kodlama dünyasında kendinizi geliştirmek istiyorsanız, sizin için harika müfredatlarımız var.

Bir eğitmenle aynı odada olup, diğer öğrencilerle etkileşim halinde olmanın sizin için değerli olduğunu biliyoruz. Robotik kodlama kurslarımız, interaktif tartışma ve grup projeleriyle dolu bir ortam sunarak konuları derinlemesine anlayıp, sorularınızı paylaşarak öğrenmeyi daha keyifli ve verimli hale getiriyor.

Kendi hızınızda ve yaş grubunda çalışmayı tercih ediyorsanız bize katılabilirsiniz. Robotik kodlama eğitim materyallerimize her zaman erişim sağlayabilir, kendi kendinize öğrenme sürecinizi yönlendirebilirsiniz.

Sizin için en uygun öğrenme deneyimini yaratmak için buradayız. Robotik kodlama dünyasına adım atmak ve kendi yeteneklerinizi geliştirmek için bize katılın, birlikte teknolojiye yön verelim!

Konumumuz

AdresBostanlı, 6345 Sokak No:35 Zemin Kat, 35590 Karşıyaka/İzmir

Çalışma saatleri

Açık ⋅ Kapanış saati: 21:00

Son Yazılar